ВИДЕАПАТУВАЊЕ

(Видео) Необичен град кој е рај за очи и вреди да се посети – Се е обоено во нијанси на плаво!

Градот Шефшауен е еден од најважните туристички места во Африка и се наоѓа на север од Мароко.

Живеат 42.000 жители и сите градби се украсени во сино, што на градот му дава неверојатна, сонлива атмосфера.

Еврејското верување е дека сината боја претставува небо, што ги потсетува луѓето на рај и на Бога.

Постои голема традиција во еврејските заедници поради што работите се обојуваат во сино, особено килимчињата за молитви.

Некои жители на оваа тврдина велат дека ѕидовите Шефшауен се бојат со сина боја, за да се претстави светликавата боја на Медитеранот.

Градот се одликува со шпанска и морска архитектура, покрај доминантната сина боја, тука се и белите елементи во декорацијата на скалите и градбите.

Поради овие карактеристики, Шефшауен е се повеќе популарна туристичка дестинација.

Back to top button
Close