Соновник – Д

А Б В Г Д

Давање
-нешто некому:пријатно изненадување;

Давење
-да видиш друг да се дави:победа над противниците;
-некого:внимавајте ви претстои судење.

Дадилка
-неприлики во куќата.

Данок
-неприлики и непредвидливи трошоци.

Датум
-важно доживување.

Двобој
-ќе дојдеш во животна опасност;
-кавга или раздор меѓу пријателите.

Двоглед
-надежите полека ќе ти се исполнат.

Двор
-да чистиш:кавга,озборување;
-да видиш: деловен успех.

Дворец
-желбата нема да ти се исполни;
-да бидеш во него: среќа и напредување.

Дебел
-да бидеш: сиромаштија;
-маж:мрзеливост;
-жена: соседите ве озборуваат;
-дете:ќе имаш многу деца.

Девер
-да бидеш:принова во куќата,раѓање.

Девојка
-да бакнеш:набрзо среќа;
-да плаче:ќе бидеш изневерен;
-убава,млада чесна:среќа и љубовно доживување.

Дедо
-ќе имаш долг живот.
Делфин
-ќе ти умре заштитникот.

Деница
-надежите ќе ти се исполнат.

Дете
-да храниш:семејни грижи;
-да си игра:среќа и семеен мир;
-да си играш со деца:среќа во бракот;
-да добиеш:имаш добри пријатели;
-туѓо дете:вербално недоразбирање;
-здраво дете:општ успех;
-болно:немири во куќата.

Детектив
-внимавај на ситни кражби.

Детелина
-обична:среќа во бракот и љубовта;
-со 4 листа;
-многу си самоуверен.

Дива свиња
-непријатно доживување.

Диви гуски
-помала загуба.

Диви животни
-во кафез:посилен си од твоите противници;
-љубовни победи.

Дијамант
-да најдеш:вестите ќе бидат радосни;
-да изгубиш: имаш пријател во бедата и несреќата;
-да имаш:ќе страдаш поради твојата добрина;
-да видиш:внимавај на сомнителни луѓе,сиромаштија.

Добивка на лотарија
-те чека среќа во твоите брачни и вонбрачни врски.

Доење
-за немажени и неженети:набрзо брак;
-за тие во брак:благосостојба и среќа.

Доилка
-ќе слушнеш непријатни вести.

Дожд
-да наврнеш:болест и загуба;
-да гледаш како врне:добивка;
-порој:штета и беда.

Долари или некоја друга валута
-среќа во работата.

Долгови
-да правиш:живееш од туѓа пот;
-да исплатиш:болест,невоља.

Домат
-скриена љубов.

Домашна помошничка
-неслога,грижа и болест.

Допаѓање некому
-среќа во љубовта.

Дрва
-наредени:богатство;
-растурени:кавга;
-да цепиш:те очекува тешка работа.

Другар
-да сретнеш:неочекувано доживување;
-да јадеш со него: прилики на видик;
-умрен другар да го сонуваш:ќе слушнеш важна новост.

Дуња
-да береш:богатство;
-да јадеш:многумина ти завидуваат;
-да видиш: ти претстои тага.

Духови
-ти претстои борба и тешкотии во животот;
-немир и штета.

Душек
-ти престои господство.

Коментари: