Кое кафе содржи најмногу кофеин?

0

Во ниту еден случај не станува збор за исто количество на кофеин, ако пиете турско, еспресо или филтер кафе.

Инстант кафето подготвено во кафуле содржи околу 100mg кофеин по чаша, што е помалку отколку кофеинот кој го содржи една чаша филтер кафе. Тоа не значи дека е и поздраво.

Со вака подготвениот пијалак, најтешко е да се отстрани маснотијата од кафето, па така се зголемува и нивото на лошиот холестерол во крвта.

Хартиениот филтер пак многу подобро ја апсорбира маснотијата. Една чаша филтер кафе содржи и до 150mg кофеин, кој може да им пречи на луѓето со премногу чувствителен желудник.

Еспресото, содржи двојно помалку кофеин, околу 80mg и помалку маснотии, а инстант кафето има уште помалку кофеин.

Кога станува збор за турското или македонското кафе, тоа содржи 160mg кофеин, како и целосно нефилтрирани маснотии.

Напишете коментар

adana escort - adana escort bayan - mersin bayan escort - escort mersin - escort adana