Coffee time is any time
Browsing Category

Живеј здраво

6 кратки совети за јакнење на имуитетот

Пијте овошни сокови  со јадењето. Витаминот Ц кој е во нив го помага апсорбирањето на железото. Зголемете ја количината на фолна киселина (витамин Б кој се наоѓа во јадења богати со скроб, леб, житарици) бидејќи го потикнува…

Како квалитетниот и здрав појадок влијае врз организмот

Повеќето нутриционисти сметаат дека појадокот е најважниот оброк во денот, а дневното снабдување на организмот со хранливи материи, минерали, витамини и други хранливи состојки во голема мера зависи од појадокот. За важноста на појадокот…

Млечно и вкусно – VEMILK млечните производи, одлична комбинација за секој оброк

Добро избраната храна значи живот, здравје, енергија. Навиките за исхрана на родителите, најчесто стануваат навики кои ги следат и децата. Така што, несомнено може да се каже дека здравата исхрана и начинот на живот кај децата се формира од…

Да слабееме како индијанките

Се тврди дека до 3 кг за 3 дена може да се согорат со компир во исхраната. Оние кои сакаат да ослабат може да направат неколку варијанти на компир диети кои ги почитуваат јужноамериканските Индијанци. Тие не само помагаат да се одземеме од…

Дали имунитетот е потребен само во зима?

Малите деца се особено чувствителни кон инфекциите особено во есенскиот и зимскиот период. Тогаш се најчести респираторните инфекции, но нив ги има во текот на целата година. Родителите имаат чувство дека нивното дете само што оздравело од…

Еко-свест: Скопје не е загаден само во зима, туку и во лето, а секој има право на чист воздух

Скопје со години е меѓу најзагадените градови во Македонија, а и на Балканот, а секој има право на ист и чист воздух. Оваа година аерозагадувањето повторно покажува критични бројки, особено во главниот град. Ова го посочуваат од невладината…

Во сезона на настинки и грип корисно е да знаеме која храна го јакне имунитетот

Постојано сме во потрага по витамини, минерали, суплементи и храна со изразен витамински состав, се со цел што повеќе да се заштитиме во време на вируси, грип и настинки. Опремени сме со знаење дека за да се заштитиме од зимските вируси и…

Колку млекото е потребно за здрава исхрана на децата

Динамиката на растот и развојот на детскиот организам ја поставува исхраната. Здравата и балансирана храна подразбира консумирање биолошки вредни прехранбени производи кои можат да ги задоволат енергетските потреби на детето и секако, да…

Зошто е потребно да се консумира млеко

Млекото е есенцијална состојка за здрав раст и развој на децата но, исто така, рамноправно учествува и во воспоставувањето баланс во исхраната на возрасните. Калциумот од млекото е неопходен за мускулната функција и правилен и цврст развој…

29.09. – Светски ден на срцето: 13 промени во животниот стил за здраво срце

Здравото човечко срце чука на околу 70-80 отчукувања во минута, што се зголемува или намалува во зависност од различни фактори. Срцето е највитален орган бидејќи ги снабдува со крв сите други органи на телото, затоа секое намалување на…