Coffee time is any time
Browsing Category

ЖИВЕЈ ЗДРАВО

Последиците од стресот и како да се намали

Стресот предизвикан од разни причини може да има сериозни и трајни последици врз здравјето. Но, постојат голем број начини како да се спречи тоа, или барем последиците од стресот да се ублажат. Здравите навики, како физичката активност и…

Влијанието на пробиотиците врз цревната флора

Цревната флора на многу начини е поврзана со разните процеси во организмот, но од неа најмногу зависи имунолошкиот систем, одбраната на организмот против алергени и патогени и многу други функции. Тоа што го викаме цревна флора се всушност…

Колкаво е значењето на протеините за здрав организам и каде се може да ги најдеме во секојдневната…

Протеините или белковини, се основни елементи во форма на молекули, и се неопходни за клетките на организмот. Како сложени молекули играат клучна улога во организмот и без нив телото не би можело да функционира. Главните функции на  …

Балансирано до рамномерна исхрана. Како да се храниме здраво?

Витамините и минералите се неопходни за нормално функционирање на организмот и за непречено одвивање на сите процеси. Нивното влијание врз развојот на организмот и воопшто здравјето, е огромно. Сите процеси во организмот се поврзани на…

Вирози и како да се заштитиме од нив? Има ли домашни производи со витамини за зголемување на…

Најсигурен начин за заштита од вирози се витамините и храната, односно внесувањето прехранбени производи богати со широк спектар витамини. Наспроти верувањето дека зимата, ладното време или пак премините од една во друга сезона се погодни…

Битолски јогурт со десет витамини за добар почеток на денот

Вистински енергетски почеток на денот е кога телото ќе го снабдите со најнеопходните витамини, минерали и протеини. Со избраната доза витамини и хранливи состојки на телото му се овозможува беспрекорно функционирање, отпорност на замор,…

Битолски со 10 витамини – прв јогурт со збогатен состав за поздраво детство

Битолска млекара на домашниот пазар го создаде првиот јогурт збогатен со 10 витамини. Битолски јогурт со 10 витамини е производ што е посебно корисен за децата и нивниот правилен раст и развој. Внесените витамини придонесуваат за…

Улогата на лебот во здравите диети

Во морето на најразлични и често спротивставени мислења за тоа што е здраво, што е полезно за организмот, кога треба да се консумираат одредени намирници, со што да се комбинираат и дали воопшто нешто треба да вклучиме во нашата исхрана,…

Пет причини зошто треба да кажеме ДА за свежото млеко

Во светот сѐ повеќе расте бројот на поддржувачите на свежото млеко кои што тврдат дека бројни се придобивките од консумирањето во неговата природна состојба. Бидејќи e само пастеризирано, сметаат дека има повеќе придобивки, како витамини и…

Ново од Алпско: Кисело млеко и јогурт без лактоза

Интолеранцијата на лактоза претставува се’ поголем проблем на модерното време, па се поголем број луѓе бараат алтернатива на млечните производи. Лакталис нуди различно и поефективно решение – да се избегне лактозата без да се исфрлат…