И македонските музичари можат да конкурираат за наградата „Милан Младеновиќ“

0

Распишан е конкурсот за доделувањето на наградата „Милан Младеновиќ” 2022.
Конкурсот трае од 01.05. до 31.05.22.

Ова претставува одлична можност за македонските музичари за регионална промоција и презентација.

Задужбина на Милан Младеновиќ објави конкурс за наградата „Милан Младеновиќ” 2022. Под слоганот „Пријави ја својата песна”, конкурсот е отворен од 1 до 31 мај 2022 година.

Право да се натпреваруваат за наградата имаат автори и изведувачи од сите земји на поранешна Југославија, со песна со текст на еден од јазиците што се зборуваат на територијата на поранешните југословенски републики, вклучувајќи ги и јазиците на малцинствата:

– Еден уметник, автор или група автори може да пријават само една песна на конкурсот за Наградата.

– Песните што се натпреваруваат за наградата треба да бидат објавени помеѓу 1 јули 2021 година. и 31.05.2022 година. години.

– Апликациите може да ги поднесат авторите, изведувачите или издавачите преку формуларот достапен на веб-страницата на Фондацијата – www.milanmladenovic.com.

– Конкурсот завршува на 31.05.2022 година. на полноќ.

Наградата „Милан Младеновиќ” е основана со цел да се поттикне музичката креативност која се карактеризира со вредностите својствени на уметничкото наследство на Милан, а се доделува за најдобра песна од поранешна Југославија на церемонијата на 21 септември – денот на раѓањето на Милан.

За победничката песна годинава ќе одлучува регионалното жири во состав Миле Кекин (Хрватска), Соња Лончар (Србија), Матјаж Манчек (Словенија), Едо Плованиќ (Хрватска) и Драгиша Ускоковиќ Чима (Србија). Стручното жири најпрво ќе избере 12 финалисти кои ќе бидат објавени на промотивната компилација што ќе ја изработи фондацијата Милан Младеновиќ, а победниците на овогодинешната награда ќе бидат наградени и парично. Наградата е 3.000 евра.

Освен формуларот за пријавување на сајтот www.milanmladenovic.com, таму се наоѓа и комплетната документација што се однесува до условите на конкурсот, како и правилата за доделувањето на наградата.

Comments are closed.

adana escort - adana escort bayan - mersin bayan escort - escort mersin - escort adana