Coffeetime.mk
Coffee time is any time...

Дали домашните миленици сонуваат кога спијат? Еве како тие се разликуваат од нас

Ако сте се прашувале дали вашите миленици сонуваат, постои јасен одговор.

Спиењето е физичка состојба на одмор што се јавува и кај луѓето и кај животните каде што свеста, сетилната активност и мускулната активност стануваат инхибирани. Сите цицачи доживуваат две основни фази од циклусот на спиење.

Првата е SVS (slow wave sleep), каде мозочните бранови се движат бавно, има слабо движење на очите, а мускулите се сè уште умерено напнати.

Миленикот во оваа фаза спие со затворени очи, но лесно може да се разбуди.

Втората фаза на спиење се нарекува РЕМ сон, што е подлабока состојба која се карактеризира со брзи движења на очите, опуштени мускули и високо активни мозочни бранови.

Тогаш ќе видите како на вашето куче му треперат очите, како му се движат нозете и нешто кука, велат од VCA Animal Hospital.

Бидејќи активноста на мозочните бранови кај цицачите се совпаѓа со луѓето за време на РЕМ спиењето, може да се каже дека нашите миленици всушност сонуваат.

Што знаеме за соништата на нашето милениче?
Бидејќи сонот е нормален дел од циклусот на спиење за домашните миленици, како и за луѓето, што друго знаеме за соништата на нашите мали крзнени пријатели?

Бидејќи не можеме да ги прашаме што им поминало низ глава синоќа, можеме само да претпоставиме дека сонуваат за своето секојдневие, исто како и луѓето, наведува „Live Science“.

Бидејќи сопствениците се центарот на нивниот универзум, тоа веројатно значи дека тие се дел од нивните соништа.

Кучињата влегуваат во РЕМ сон по околу 20 минути спиење, а сонот започнува набргу потоа. Може да забележите дека вашето кученце или постаро куче има повеќе мускулни движења од средовечно куче.

Се смета дека ова е затоа што дел од мозочното стебло наречен понс, кој обично парализира големи мускулни групи за време на спиењето, е недоволно развиен кај кученцата и ослабен кај постарите возрасни лица.

Многу луѓе се прашуваат дали треба да го разбудите вашиот миленик ако има кошмар. Одговорот е не, бидејќи, како и кај луѓето, состојбата на длабок одмор е од витално значење за здравјето, па затоа е важно да му дозволите на вашето домашно милениче да продолжи да спие.

Човекот спие просечно од седум до 8 часа дневно, а возрасно куче спие од 12 до 14 часа дневно, што значи 50 проценти од денот на едно куче поминува во спиење.

Leave A Reply

AllEscort