Зошто масата за билјард е зелена?

ЗАНИМЛИВОСТИ

Постојат билијард маси со различна боја, но оние со зелена подлога се најчести.

Овој факт има историска причина. Имено, игра која беше многу слична на денешниот билијард, или денешен крикет, се игра на трева.

Се играше со некој вид стап, но имаше неколку варијации. Во секој случај, целта на играта беше да се води топката со стапот и да се почитуваат сите правила.

Во некои варијации на оваа игра, целта беше да се соборат метите или топката да мине низ лаковите и клиновите.

Оваа игра се играше во текот на 14-тиот век, и тоа главно се играше од страна на благородниците и кралските семејства.

Токму поради оваа причина, оваа игра беше преместена во затворен простор, со цел да се заштитат играчите од различни временски катастрофи, како и љубопитни погледи на локалното население.

Според првите историски факти и податоци, кои не се јасни и сигурни, не постои начин да се утврди точноста, Французите први оваа игра ја преселија од тревата – на масата.

Историските записи покажуваат дека првата билјард маса била направена во 1470 година за кралот Луј XI.

Она што со текот на времето се променило во однос на оригиналниот изглед на масата, се гумените браници и дупки, кои подоцна биле додадени.

А зелената подлога по која денеска се игра билјард е спомен на оригиналната игра, која е претходник на билјардот.