Следете не на

ЖИВОТ

Ушната маст кажува многу за нашето здравје – Овие факти немојте да ги игнорирате!

Објавено

на

Чистењето на ушите еднаш на неколку дена е сосема нормална процедура.

Но, не секој знае дека ушната маст има заштитна улога и дека може да биде сериозен индикатор за нашата здравствена состојба.

Со помош на стапче за уши, можете да ја проверите бојата на ушната маст, а ќе ви објасниме што значи различната боја:

Ако вашата ушна маст е сива и без други симптоми, не грижете се. Најверојатно е само прав. Оваа боја на ушната маст е вообичаена за оние што често се движат низ градот, бидејќи воздухот надвор е често загаден.

Ушна маст со траги од крв

Ако забележите траги од крв додека ги чистите ушите, ова може да значи дека вашето ушно тапанче е надразнето. Во овој случај, вашите уши може да бидат зафатени од инфекции кои можат да доведат до отитис (воспаление на екстерното уво) и последователно до нарушување на вашиот слух. Поради ова, најдобро е да посетите доктор.

Кафеава

Ако во вашите уши има зголемена количина на ушна маст, а истата е со потемна кафеава боја, ова значи дека вашето тело поминува низ многу стресен период. Најдобро е малку да го забавите темпото, посветете неколку дена во помирна околина.

Црна

Ако се случило само еднаш, нема потреба да бидете загрижени. Но, доколку почнете да чувствувате потреба да ги чешате вашите уши, а чешањето да станува се посилно, тогаш препорачливо е да посетите доктор бидејќи црната боја на ушната маст означува габична инфекција.

Бела

Белата боја на ушната маст најчесто укажува на недостаток на витамини и минерали во вашето тело, особено железо и бакар. Затоа е препорачливо да додадете грав и овес во вашата исхрана. Исто така, не би било лошо да почнете да внесувате и некаков мултивитамин.

Ушна маст со непријатна миризба

Доколку почувствувате непријатна миризба од вашата ушна маст, ова најчесто значи дека имате некаква инфекција во средното уво. Покрај непријатната миризба, можно е да почувствувате звуци како пукање во вашите уши. Доколку ги имате овие симптоми, посетете доктор за уво нос и грло.

Течна

Доколку има промена во густината на вашата ушна маст, ова означува почеток на воспаление. Закажете една контрола кај специјалист.

Сува

Најчестата причина за сушење на ушната маст е недостаток на масти во вашиот организам. Покрај ова, друга причина може да биде дерматитис или друго заболување кое ја суши вашата кожа.

Реклама Ремедиум Вет
Реклама Мебел Ви

Facebook

Реклама Кони Копи

Најчитани