Прес-конференција по повод премиерата на операта „Скендербег“ во НОБ

КУЛТУРА

Во фоајето на  Националната опера и балет, на 20.12.2019 година, се одржа прес-конференција по повод премиерата на операта „Скендербег“ од композиторот Фатос Лумани, која ќе биде изведена на 23 декември 2019 година во 20.00 ч. во Националната опера и балет.

Авторскиот тим го потпишуваат:

Диригент: Олси Ќинами

Режисер: Ќендрим Ријани

Асс. Режисер: Петрит Незири

Либретист : Аријан Красниќи

Кореограф: Артан Ибершими

Костимограф: Марија Пупучевска

Концерт мајстор: Верица Ламбевска

Хор мајстор: Јасмина Ѓоргеска

Светло дизајн: Милчо Александров

Асс. кореограф: Саша Евтимова

Корепетитори: Шкељзен Бафтијари, Андреја Наунов, Јанинка Невчева

Нотограф: Адис Исмаили

Оперското либрето „Скендербег“  е базирано врз  странски и албански автори кои во нивните дела  како протагонист го имаат ликот на Скендербег, кој во оваа опера се портретизира како врвен борец, патриот но и како човек обземен со човечки и љубовни чувства.

Солисти:

Скендербег: Армалдо Клоѓери

Фатима: Зана Абази Рамадани

Хасан Ага: Армандо Ликај

Султан: Васко Здравков

Мамица: Нина Мухо

Хамза: Никола Стојчески

Лек Дукаџини: Лиридон Садриу

Јерина: Марија Наумовска

Пејачот:Мустафа Имери

Пејачката: Бесарта Муртезани

Војник: Исмет Вејсели

Виолинист на сцена: Сихана Бадивуку

Мајка на Скендербег: Дрита Каба Карага

Хорот, оркестарот и балетскиот ансамбл на Националната опера и балет

Балет: Агим Бафтии, Ева Џингова, Мартина Димовска, Матеа Илиевска, Стефанија Кузмановска, Арта Ќаили, Антонија Димитриевска, Тијана Аврамовиќ, Бојан Димовски, Веселин Трајковски.