Оваа бактерија ја има во скоро секоја шоља кафе – Затоа внимавајте!

КАФЕ

Секојдневно разговарате со кафе или можеби чај со вашите колеги од канцеларија, но сигурно не сте помислиле колку шолјите од кои пиете можат штетно да влијаат на вашето здравје.

Една студија од Универзитет во Аризона покажала дека 20% од шолјите за кафе или чај содржат бактерии, а како главна причина за нивното ширење и присуство се сунѓерите за миење на садови.

Студијата покажала дека бактерии биле откриени во секоја петта шолја пред да биде измиена, додека потоа, верувале или не, тие биле присутни во секоја. Само во 20% од случаевите, најдена е заразната бактерија ешерихија коли.

Затоа најдобро би било вие самите да се погрижите од што ќе го пиете кафето.

Најдобро е да си носите шоља од дома или барем да ја измиете со чист сунѓер и детергент, пред во неа да го ставите штотуку свареното кафе, советуваат експертите.