Никој досега не знаел, лушпата од ова овошје е таен лек против ракот (фото)

ЗАНИМЛИВОСТИ

Научниците тврдат дека ова овошје помага во заштита против ракот покрај бројните бенефиции.

Станува збор за јаболкото кое едно од најздравите плодови за јадење.

Но, тие предупредуваат дека во заштитата која ја носи, клучна улога има лушпата на јаболкото. Тестовите од Универзитетот во Висконсин покажале дека антиоксидансите кои ги има во лушпата на јаболкото можат да го забават растењето на клетките на ракот на дојка и ракот на простатата.

Во експериментот, научниците набљудувале што им се случува на канцерогените клетки кога ќе дојдат во контакт со екстракт од јаболко од сортата гала.

Откриле дека клетките на ракот на дојка и ракот на простата растат многу побавно и живеат пократко откако ќе бидат изложени на екстракт од лушпата на јаболко од сортата гала.

Па според овие сознанија можеме да заклучиме дека јаболкото дефинитивно е храна што не треба никогаш да се лупи.