Кога се јаде овошје, а кога благо – Овие правила мора да ги знаете!

ЖИВЕЈ ЗДРАВО

Добро е наутро да се јаде овошје затоа што го забрзува метаболизмот, но вистината е сосема поинаква.

Имено, овошјето и благото треба да го јадете тогаш кога во телото има најмалку инсулин, а тоа е околу 17 часот.

На тој начин нема да го нарушите панкреасот, така што вашето тело нема да доживее осцилации во количината на шеќер и метаболизмот ќе биде избалансиран.

Треба да водите сметка и за количината на овошјето. Идеална мера на овошје е кога можете да го собере во една рака.

Тестенините треба да ги јадете околу 15 часот, бидејќи ензимите кои помагаат во варењето, тогаш се најактивни, па така нема да добиете вишок килограми.

Добро би било да ги комбинирате со месо.

Нутриционистите советуваат никогаш да не го прескокнувате појадокот. Пијте кафе по појадокот, а можете да се напиете и чај.

Помеѓу оброците нека поминат четири часа, а важно е да запомните дека никогаш не треба да комбинирате протеини со јагленохидрати, како на пример месо со компири.

Немојте да јадете ништо еден или два часа пред спиење, а до 11 часот наутро можете да јадете се што ќе посакате.