Како да спречите висок крвен притисок? – Гответо со…

ЖИВЕЈ ЗДРАВО

Ако направите некои промени во својот животен стил, а посебно во исхраната, може драстично да го намалите ризикот од висок крвен притисок.

Една од промените што ги предложија шпанските специјалисти е да се готви со маслиново масло, пишува Дејли Експрес.

Според експертите, маслиновото масло е меѓу најдобрите масла за готвење и не само што може да помогне во заштитата од висок крвен притисок, туку и да го подобри општото здравје.

Корисниот ефект на маслиновото масло се должи на неговите полифеноли – група антиоксиданти со бројни здравствени придобивки. Овие супстанции го намалуваат оксидативниот стрес и ја подобруваат функцијата на крвните садови.

За целите на истражувањето стручњаците ги споредиле ефектите врз крвниот притисок од две четиримесечни диети, од кои едната богата со маслиново масло и соодветно со полифеноли, а другата – сиромашна.

Резултатите покажале дека обилното консумирање на маслиново масло се поврзува со намалување на крвниот притисок, а ефектот е поизразен кај жените.

Маслиновото масло исто така поседува противопъзпалителни својства и може да помогне во намалувањето на ризикот од дијабетес тип 2, артритис, и дури од некои видови рак, тврдат експертите за исхрана.