Следете не на

МАКЕДОНИЈА

Илхан Ќучук: изборите во Северна Македонија – клучен тест за демократска зрелост

Објавено

на

По објавувањето дека парламентарните избори во Северна Македонија ќе се одржат на 15-ти јули, постојаниот известувач на Европскиот парламент за Северна Македонија Илхан Ќучук, рече:

„На 15-ти јули, граѓаните во Северна Македонија ќе го искористат своето политичко право да одлучат кој ќе управува со земјата во текот на следните четири години, управувајќи го преку клучните фази на барање разговори за пристапување во ЕУ.

Илхан Ќучик

Под сегашните околности, ги повикуваме сите политички сили во земјата да бидат одговорни и да ги следат обврските согласно Кодексот за фер и демократски избори и да и овозможат на земјата успешно да помине клучен демократски тест.

Ги повикуваме властите да обезбедат фер и непречен изборен процес во согласност со меѓународните обврски и стандарди, што ќе се спроведе по соодветни мерки за заштита на здравјето.

Политичките партии, релевантните државни тела, вклучително и изборната администрација, граѓанското општество и медиумите, имаат заедничка должност да обезбедат транспарентна, веродостојна и објективна изборна кампања, ослободена од дезинформација и заплашување.

Историските договори со Бугарија и Грција се во центарот на европската иднина на Северна Македонија, зајакнувајќи го помирувањето и добрососедските односи низ целиот европски континент.

Преку инклузивност, толеранција и позитивна дипломатија, Северна Македонија ја покажа својата заложба за надминување на внатрешните и надворешните поделби, што претставува пример за целото соседство. Продолжувањето на меѓупартискиот дијалог по изборите е од најголема важност за најновата членка на НАТО на која и е потребна политичка сигурност за да напредува во процесот на демократска консолидација и трансформација.

По изборите, ЕУ е подготвена да продолжи да ја дава својата поддршка на новоизбраната Собранија и на Владата. По изборите ќе бидат потребни целосно функционални институции, кои се одговорни од ангажирана и посветена опозиција, за да ја водат земјата кон пост-пандемично закрепнување, да продолжат со реформите поврзани со ЕУ и да ги испорачаат европските аспирации на граѓаните на Северна Македонија. Ги поздравуваме напорите на Европската комисија да ја претстават нацрт-рамката за преговори што е можно поскоро и ги повикуваме земјите-членки да ја усвојат без одлагање. ”

Редослед

Предвремените парламентарни избори во Северна Македонија првично беа планирани за 12 април, но потоа беа ставени на чекање заради кризата со вирусот Ковид-19. Земјата сега е водена од техничка влада, која првично беше задолжена да ги организира изборите, а Собранието во моментов не заседава од март.

Северна Македонија ја поднесе својата апликација за членство во 2004 година и стана кандидат за пристапување во ЕУ во 2005 година. На 26 март, Европскиот совет го одобри решението за отворање преговори за пристапување со Северна Македонија и Албанија. Комисијата ги финализира документите кои ги утврдуваат нацрт-рамките што ќе се користат за преговори за пристапување на Албанија и Северна Македонија во ЕУ, откако ќе бидат усвоени од Советот. Објавувањето на пакетот за проширување на Европската комисија е одложено до есента, како резултат на пандемијата Ковид-19.

Реклама Ремедиум Вет
Реклама Мебел Ви

Facebook

Реклама Кони Копи

Најчитани