Го чувате телефонот до глава додека спиете? По ова видео никогаш повеќе нема да го правите тоа! (видео)

ЗАНИМЛИВОСТИ

Девојчиња од едно училиште во Данска извеле интересен експеримент кој предизвикал огромно внимание, а сликите кои ги објавија на интернет предизвикаа бурни реакции на многу истражувачи, биолози и експерти за зрачење од Англија, Холандија и Шведска.

Тие следеле како се развива семе на идентични билки во две простории со идентични положби во однос на сонцето, еднакво количество на вода и иста температура, но со една разлика што во едната просторија ставен е рутер за безжичен интернет кој емитува зрачење исто како обичен телефон.

По 12 дена семето во собата каде што бил рутерот воопшто не никнало, а некои семки буквално угинале.

Билки искочиле од семињата во просторијата без зрачење сосема нормално напредувале и биле потполно здрави.

Целиот екперимент се состоел од тоа што младите девојчиња сакале да докажат како мобилниот телефон, кои повеќето од нас го чуваат покрај креветот во близина на главата, влијае на сонот и на концетрацијата, но такво нешто било невозможно да го измерат во училиште , па одлучиле тоа да го покажат со растенијата.

Откако го виделе резултатот од експериментот, ниту една повеќе не спие со телефонот покрај креветот.

Зрачењето е навистина застрашувачко и има големо влијание на живите суштества, па со тоа секој поединец треба добро да поведе сметка.

Советот до вас е: Исклучете го мобилниот телефон во текот на ноќта додека спиете или ставете го во друга просторија. Истото важи и за компјутерот.

Експериментот покажал колку зрачењето е штетно, па затоа добро размислите дали и во иднина во текот на ноќта ќе го чувате мобилниот во близина на главата.