Coffee time is any time

Денеска е светскиот ден на храната

Пандемијата со КОВИД-19 ја загрозува безбедноста на храната и исхраната на милиони луѓе ширум светот. Секоја година, Светскиот ден на храната е настан што се слави со единствена цел да се бори против гладот ​​низ целиот свет. 16-ти октомври е ден во годината кога луѓето работат заедно во борбата против гладот ​​со цел еднаш и засекогаш да го искоренат од животот на луѓето.

Настанот е во знак на сеќавање на формирањето на Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО) која за првпат беше основана на 16-ти октомври 1945 година во Квебек, Канада. Светскиот ден на храната го слават милиони луѓе во скоро секоја земја низ светот од нејзиното основање во 1979. Активните поддржувачи се собираат заедно за да ја зголемат свеста за опасностите од глад и како тоа ќе влијае на животот на многу луѓе во годините што доаѓаат ако ние не правиме нешто за да и ставиме крај. Секое човечко суштество на планетата има право да биде ослободено од глад и право да има доволно храна на своите чинии – три пати на ден – секој ден.

Секоја година, скоро 5 милиони деца на возраст од 5 години и подолу умираат од причини поврзани со неухранетост и 4 од 10 деца се неухранети, што им ги оштетило телата и мозокот. Секој и секој од нас може да учествува во овој настан. Не само што ќе можеме да придонесеме во борбата против гладот, туку исто така можеме да ги примениме сите искуства и лекции што ќе ги добиеме и да научиме во нашето секојдневно живеење.

Никој на овој свет не заслужува да живее гладен живот. Кога луѓето не јадат, стануваат крајно нездрави. Гладни луѓе имаат проблеми со учење работи, се борат да се направат попродуктивни секој ден, често се болни и имаат низок животен век. Гладот ​​е нешто што не смее да се занемари и може да му се случи буквално на секој, каде било – дури и во најбогатите земји. Да се ​​донесе крај на гладот ​​не само што спасува животи, туку може да му помогне на општеството како целина.

Можеби ќе ве интересира