in

Дали е ова крај за Фејсбук? Доби жестока казна од САД и се наоѓа пред колапс!

Компанијата Фејсбук, т.с социјалната мрежа е пред згаснување откако Американското сојузно регулаторно тело им изрече рекордна казна од пет милијарди долари!


Казнате е добиена во рамките на истрагата за заштита на приватноста на податоците на корисниците.

Тоа е заклучокот на истрагата на Федералната комисија за трговија која ги испитуваше обвинувањата дека политичката консултантска фирма „Кембриџ Аналитика“ незаконски стигнала до личните податоци на 87 милиони корисници на социјалната мрежа Фејсбук.

Двете страни засега не се огласија со коментар, а ова всушност претставува најголема казна досега доделена на една технолошка компанија во историјата.

Рекордот го имаше компанијата Гугл кој во 2012 доби казна од 22 милиони долари.